luni, 28 decembrie 2009

Sarbatori pe datorie

"Ce ai facut de Craciun?" sau " Ce vei face de revelion?" sunt intrebarile pe buzele majoritatii dintre noi zilele astea. Ce cred eu ca au raspuns romanii? Mai mult ca sigur toti au tinut sa precizeze ca desi a fost greu au avut "de toate" de craciun pe masa si de revlion vor merge ei "undeva" ,preferabil la munte sau nu stiu ce petrecere la nu stiu ce restaurant.
E ceva rau in asta? In principiu nu. Dar e rau cand esti falit ,tu nu ai bani sa treci strada si totusi tii mortis sa arati lumii ca tu AI. In fond ,esenta sarbatorilor la romani este complet gresita. La noi nu e vorba despre Iisus care s-a nascut de craciun. Nu e vorba de trecerea la un an nou ,un an in care speri ca tot sa mearga mai bine si poate sa iti reorganizezi mai bine viata. Nu. La noi este despre cat de bine o duci. Cati porci ai omorat cu sange rece ca sa faci nu stiu cate tone de carnati si apoi cate rude ai invitat sa participe la festinul tau ,cauza pentru care foarte multi au umplut ziua urmatoare spitalul.
De ce trebuie sa demonstrezi lui unchiu Gigu si vecinului de la 5 ca si de la tine miroase a sarmale? Care e problema in a nu face acel efort financiar considerabil pentru a prepara aceleasi bucate din care stii in fiecare an ca iti raman peste jumatate si apoi toata luna urmatoare te chinui sa le plasezi prin vecini si rude. Ce rost are sa te imprumuti sau sa amani plata darilor pentru a avea o suina sacrificata pe masa din bucatarie desi fiica-ta e vegetariana de doi ani ,fii-tu vrea la Mc Donalds si sotul e pe dieta ca are diabet?!
Revelionul. Fantastica numaratoare care o ia de la capat de la 1 ianuarie. Pentru 2 miliarde de chinezi e alta data....stiati? La fel si pentru evrei ,mare parte din africani sau indio-americani. E doar o noapte de iarna cand municipalitatea in loc sa asfalteze gropile din fata blocului tau da cateva artificii si de mancare catorva artisti care fac play-back in centru. De ce trebuie sa te dai de ceasul mortii daca nu ai ce "face" de revelion? E noapte si iti dau un sfat : dormi.
La New York ,capitala economica si culturala a lumii toti ies in strada ,numara descrescator de la 10 la 1 ,se pupa ,beau o cupa de sampanie si pleaca acasa. Si aia mai au ceva bani oameni buni.
Nuuu...la noi orice cucoana trebuie sa mearga prin mocirla cu rochia de seara ,sa dea o groaza de bani pe un menu rece si vechi in nu stiu ce carciuma de 2 lei care a organizat revelion ,sa-si rupa pantofii "aia scumpi" dansand cu barbat'su beat ,transpirat si pus pe chef ,si apoi sa arate pozele colegelor de servici ,sa arate ca si ea a fost in randul lumii.
Nu am nimic cu petrecerea. Poate nu e stilul meu ,dar nu condamn asta. Condamn lipsa banilor si incapatanarea romanilor de a arata ca ei "au cu ce" si ca lor le e bine ,si asta o fac pe datorie si pe credit.
Chiar e ok ca doua luni dupa asta sa nu ai bani nici sa treci strada ? Chiar nu pot accepta ca nu au de unde si ca oricum nu e nicio diferenta daca de craciun fac 10 sarmale si nu 100 sau de revelion beau o cupa de sampanie ,se pupa si merg acasa? Oare asta sa fie solutia romanilor pentru a se distra si a merge la un restaurant? Nuntile ,botezurile si revelioanele?
Nu ar fi mai convenabil sa fim toti sinceri cu noi insine ,sa ne dam seama ca nu avem cu ce si mai bine punem deoparte decat sa ne afundam in datorii?
Mi se pare ipocrit si patologic sa vrem in permanenta sa fim mai "bine" decat suntem fara sa facem nimic pentru asta. Coana Mitza e postarita de 20 de ani ,nu a miscat un deget sa castige mai bine sau sa fie mai productiva...dar chiar daca in 2009 ei nu i-au ajuns banii sa faca Craciunul "asa cum trebuie" s-a imprumutat si tot a facut ea masa crestineasca! Mai bine ar face ceva sa castige mai bine ,un curs de reconversie profesionala ,unul de Pc si altul de limbi straine si ar aplica la DHL....

4 comentarii:

  1. Frumos... Happy and nice day!!!
    te astept si la mine pe blog cu comentarii:D:D:D
    ca sa apari la persoane interesate trebuie sa urmaresti acel blog
    http://white-pink-love.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. <> Asa e! La mine e al 3-lea an cand stau singura in noaptea de revelion, eu si televizorul si pe la ora 2 ma culc; nici cand eram in doi nu am avut rochii lungi tarate prin vreun restaurant si mese pline cu invitati..; tot singura ma simteam si atunci chiar daca eram doi; asa e, e o noapte, trece dupa banii pe care ii am; dar nu am datorii, nu iau mancare pe datorie si am facturile platite!

    RăspundețiȘtergere
  3. au fost ani cand eram ca in primul caz evidentiat de tine, ma stresam si chiar vroiam sa stralucesc in perioada sarbatorilor..sa fie totul "ca la carte", ca de..nu era vorba de fala,de mandrie, de lauda ci mai degraba de un obicei...prost! Acum la 24 de ani nu mai dau 2 bani nici pe artificialul Craciun, un cult pagan al bradului si al imbuibarii cu mancare si al distractiei pana a uita de tine si nici pe trecerea dintre ani, marele Revelion care de fapt nu este decat o trecere cronologica a timpului...trece timpul fizic, se da ceasul, se schimba luna,calendarul..anul..ei si ce! Asta ii explicam si eu mamei mele de dimineata cand ea tinea mortis sa ma trimita in vreun club. Anul asta se schimba si mai devreme sau mai tarziu, in functie de fusul orar..si toti traiesc acest miraj al anului nou..toti spera la mai bine, dar de fapt nu e decat o urmatoare zi dintr-o continua viata..si intr-adevar nici taxele,nici facturile , nici ratele...si nici viata nu se va usura..ba din contra daca te lacomesti si arunci cu banii in seara de Revelion...s-ar putea sa cam induri pana la ziua de salariu. Prin urmare o sa stau acasa, o sa-mi tin banii la saltea ca din ianuarie incep taxele ...si decat sa dau 3 milioane in club, stau acasa unde ma simt chiar foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
    Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
    Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Multumesc,Cu stima Vlad!

    RăspundețiȘtergere