joi, 24 decembrie 2009

Iisus sau Mos Craciun

Ieri am fost Mos Craciun. Da ,nepotelul meu de doi anisori a fost foarte mirat cand l-a vazut pe mos...Stia de Mo Catun de la TV ,unde apare din doua in doua minute. Dar sa il vada pe Mo Catun la el in casa? A fost o mare surpriza.
Oare cand o sa afle acel copil ca astazi s-a nascut Hristos? Oare va fi dezamagit cand va afla ca basinosul ala cu barba nu exista ,dar sarbatorim nasterea unicului fiu al Domnului care a venit pe pamant sa se jertfeasca pentru noi? Nu e cam plictisitor? Pai grasul ala imbracat in rosu aduce cadouri ,iar slabanogul ala barbos nu a adus nimic decat cuvantul Domnului si una peste alta nimeni nu l-a mai vazut pe-aici de 2000 de ani...
Nu stiu ,stau sa ma gandesc. De ce e mai important pentru parinti sa ii arate copilului Mos Craciun decat Isus Hristos. Oare peste doi ani ,cand copilul va avea 4 si va fi suficient de mare sa stie bine o poezie....va zice o rugaciune? Oare cele doua fetite care m-au colindat ieri seara vor canta "Astazi s-a nascut Hristos ,Mesia chip luminos...." sau tot "Felis Navidad" ?!!?
Ce este Craciunul? Ce ramane din el? Nu cer nimanui sa isi invete copilul sa fie un om religios. Ii cer sa il invete sa fie Crestin. Sa stie de Iisus si jertfa lui. Sa stie ce mult poti face imbracat saracacios ,ca un tamplar ,fara sa ripostezi si sa intorci si al doilea obraz. Chiar daca tu crezi ca Iisus nu a venit pe pamant ,crede in jertfa ,iubire ,altruism ,intelepciune si tot ceea ce ne-a invatat fiul Domnului.
Oare a invata copilul sa se bucure de Mos Craciun e bine? Sigur ,e simplu. Mos Craciun inseamna bani. Ai bani de cadouri ,mosul vine ,copilul e fericit. E simplu! Dar sa il inveti despre jertfa ,sacrificiu ,iubirea aproapelui si mai ales altruism...aici e dificil. Cum sa lupti tu cu toata mass-media ,cu mall-urile ,cu promotiile si desenele animate care promoveaza societatea de consum cu liderul ei in costum rosu ,iar tu sa fii de partea tamplarului care promoveaza societatea de iubire si altruism?
Incearca totusi....iti garanez ca merita.

2 comentarii:

  1. Pentru articolul asta, daca as fi profesoara ti-as da un zece plus, nu pentru ca ai avea nevoie de o nota pentru el, ci mai mult pentru ca si asta este una din problemele societatii bolnave in care traim.Oamenii uita din pacate de latura spirituala a vietii...prefera sa vada si sa creada in ceea ce vad la TV sau aud la radio..uita ca azi de fapt s-a nascut Iisus, cum bine spuneai, uita de fapt ce a reprezentat asta pentru omenire. Noi din pacate nu mai credem in minuni, nu mai aveam credinta si nici pe Dumnezeu in sufletele noastre. Pacat..ca alergam toata ziua si toata noaptea..dar foarte rar ne oprim si ne intrebam ce semnifica cu adevarat Craciunul. Ce ma deranjeaza pe mine este comercializarea si promovarea excesiva a unui eveniment cu o insemnatatea istorica si spirituala profunda. Incep de prin octombrie! si se termina de-abia in ajunul Craciunului...e de necrezut..
    Si atunci cum sa mai existe un spirit al Craciunului, cum sa mai credem in Iisus, cum sa ne mai bucuram sincer de sarbatori daca ei o promoveaza cu 2 luni si ceva inainte...
    In fine..credinta vine din suflet, iar daca nu vine din suflet atunci pe parcursul vietii se gaseste..Dumnezeu are grija ca fiecare dintre noi sa aiba ocazia sa paseasca macar o data in viata pe "drumul adevarului"..daca nu il acceptam, atunci e problema noastra.Dragoastea aceea divina nu ne obliga asa cum vrem noi se credem, fie o vrem , fie n-o vrem..in fond noi pierdem..Noi pierdem cand la sfarsit de viata ne dam seama de efemeritatea ei si de faptul ca am fost niste oamenii goi, fara suflet si fara speranta...
    Daca tot ce iubim si tot ce ne leaga este pe acest pamant..atunci avem intr-adevar grave probleme de credinta..
    Nu sunt lupul moralist..dar copii n-au nici o vina pentru ca parintii lor nu stiu sa le imprime spiritul craciunului, nu stiu sau nu au timp sa le spuna cine a fost Iisus si ce inseamna Craciunul..ei percep realitatea precum o vad in jurul lor..prin urmare..copilul de ieri, e maturul de maine..care va deveni ateu sau cel mult un credincios cu acte in regula, dar fara vreo urma de credinta...
    Iisus este dupa cum singur afirma : "Eu sunt calea, adevarul si viata !" Depinde ce vom alege...
    As scrie pe acest subiect la nesfarsit..dar ma opresc aici pentru ca nu stiu cati vor intelege ce am vrut sa spun si nu stiu cat de mult va marca pe cineva, prin urmare...Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos aritoclul, felicitari. Sunt de acord cu tine.
    Uite.. apar carti pt copii in care le explica cum a aprut lumea. Ce zice in carti? Pai le baga pe gat varianta stiintifica! Nu le spune ca DUMNEZEU A CREAT LUMEA!

    RăspundețiȘtergere